Bort med sjukhus, in med friskhus

Ofta brukar jag tänka på orden som vi säger och vad de signalerar till oss. Kanske omedvetet. Som ordet sjukhus till exempel. Varför ska vi gå till ett sjukhus när vi är sjuk? Jag vill ju bli frisk. Det borde heta friskhus i stället.

Frågan är vad ordet sjukhus omedvetet signalerar till oss. Att vi blir sjuka där. Eller ordet sjukgymnast. Jag skulle hellre anlita en friskgymnast för att bli frisk.

Det sägs att läkare i  Kina får betalt för alla de patienter i sitt distrikt som är friska och INTE behöver läkarvård. Jag har ingen aning om detta är sant eller inte. Men jag gillar idén. Tänk. Att få betalt för att folk inte ska söka hjälp. Att se till att alla personer mår så bra så de inte behöver läkarvård. Att bedriva så aktiv förebyggande vård.

Här i Sverige betalas pengar ut för hur många sjuka en läkare tar emot. Den senaste kampanjen är att locka så många halvfriska som möjligt till vårdcentralerna så man kan få in många korta besök och få bra betalt. Är du förkyld? Kom till oss. Kort besök. Enkla pengar. Fast de som verkligen kan behöva vård – som de kroniskt sjuka – får stå tillbaka. De tar för lång tid. I stället för en mycket sjuk så kan man få in kanske 4 förkylningar. Mer förkylningar är lika med mer pengar. Känn dig sjuk! Kom till oss! Så bakvänt.

Näe, fram för friskhus i stället för sjukhus. Fram för den Kinesiska modellen.

Det här inlägget postades i Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bort med sjukhus, in med friskhus

  1. Jesenia Spira skriver:

    Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great site.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>