Minns du lukten av sockiplast

Vi som växte upp på 70-talet kommer nog för alltid att vara färgade av den unkna lukten av sockiplasten som levde sitt eget liv där inne i gympapåsen. Uuurk! Det hjälpte liksom inte hur man än tvättade dem. Fast frågan är OM de verkligen tvättades. Tålde plasten det?

sockiplast

Under 80-talets joggingvåg blev sockiplasten utskällda. Huuuur kan man låta barn gå omkring i tunna plastsockor. Det ger ju stötvis belastning av fötterna. Och sockiplasten stödjer ju inte alls foten. Inget stöd! Ingen avlastning!

Näe just det. Det kanske var bra! Våra fötter ska användas och fotens muskler behöver tränas för att fortsätta vara starka. Att låsa in barnfötter i uppbyggda skor som sköter all stabilitet och stötupptagning kanske inte funkar så bra. Fötterna förslappas kanske i stället. Jag tror det.

Så av med alltför uppbyggda skor på våra småbarns fötter. Och på med något enklare som tvingar foten att jobba själv.

Så klart tycker jag inte att 10-12 åringar som genom hela sin uppväxt redan haft uppbyggda gympaskor ska bränna dem och börja använda Five Fingers fullt ut. Det ger så klart problem. Men mindre barn som fortfarande har full fotfunktion mår bra av att gå mer barfota och mer enklare skor. Det tror jag.

Vad tror du?

Det här inlägget postades i Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Minns du lukten av sockiplast

 1. Anders skriver:

  Sockiplast! eller som ska heta idag BEACHSOX är det bästa plagg för alla som har ont i rygg och fötter, vi tror att bara vi köper dyra fotriktiga skor för dyra pengar så är det bra, Vi körlar vår kropp hela tiden.
  Med BECHSOX skyddas vi bra mot skräp och smuts ute och inne, vi går ju alla gärna barfota!
  Nu vet jag att ungdomarna idag har tagit till sig dessa fantastiska plagg!
  Fler och fler vill ha dem.
  De nya Bechsoxen är inte av samma dåliga material som de va en gång, helt nytt material, det luktar inte som förr……..SKÄLVKLART så luktar allt som inte tvättas.

  De som är mellan 6-16 år kan gott å väl använda BECHISAR ute och inne hela dagar.

  JAG VET! //Skön BEACHSOX´s sommar på er!

 2. Debra Esbenshade skriver:

  Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told was a amusement account it. Glance advanced to far brought agreeable from you! However, how could we keep in touch?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>