Sluta göda, börja umgås!

Jag läste i gårdagens Svenska Dagbladet att antalet överviktiga barn minskar i vårt land. Det är riktigt glädjande nyheter. Men när jag läste vidare inser jag att 17 procent av 4-åringarna lider av fetma. Även om det är mindre än de 20 procent som var feta för 5 år sedan så är det alldeles för många. 17 procent! Som är feta! Inte bara överviktiga. Utan feta! Skrämmande. Hur många fler procent blir det om vi även räknar med de som är överviktiga?

fet barn

Vad händer när de här barnen växer upp? Vilka grundläggande vanor får de med sig? Hur kommer de att utvecklas under ungdomsåren om de är feta redan som 4-åring? Och hur tusan ska de lyckas ändra livsstilsvanor när de inte har andra vanor med sig i bagaget förutom de som gör så att de är feta redan som 4-åringar. Och vad händer med kroppen, utveckling, ryggskott, diabetes typ 2, ledbesvär? Näe, det är så jag inte orkar tänka tanken ut.

Här vore det väl verkligen läge att satsa på förebyggande insatser. Och att lära både barn och föräldrar om friskvård och sunda livsstilsvanor. Inte vänta på att barnen blir sjuka av sin fetma och då sätta in resurser.

Jag tycker faktiskt det här kan ses som en form av barnmisshandel. Att göda sitt barn så det är fetmaklassat innan det själv kan stava till ordet. Det är föräldrarnas ansvar att se till så det inte blir så. Visst kan det i enstaka fall finnas sjukdomar med i bilden, men ändå. Näe, föräldrar, barnet blir inte lyckligt att video, godis och läsk. Det blir lyckligt av närvarande föräldrar som ägnar sin fulla uppmärksamhet till barnet på dess villkor. Sluta göda – börja umgås!

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sluta göda, börja umgås!

  1. Dorsey Geffre skriver:

    I believe this website has got some really great information for everyone. ”The penalty of success is to be bored by the attentions of people who formerly snubbed you.” by Mary Wilson Little.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>