Vart tog springet i benen vägen?

Idag var jag och mina killar på 4 och 6 år på Globen och tittade på Walking with Dinosaurs. Coolt!

Dinousars1081_thumb

Fantastiskt att dinosaurierna verkligen har funnits på vår jord! Så kort vår mänskliga historia egentligen är. Dinosarna fanns för cirka 230 miljoner år sedan. Vi människor började väl gå upprätta på marken för cirka 26 miljoner år sedan. En viss skillnad!

Nåväl. Jag tänkte på det i dag. Som jag så ofta gör. Sitta stilla i cirka 2 timmar. Och efteråt – myror i benen. Måste röra på sig. Hoppa, skutta, springa, veva med armarna. Vi vuxna: 2 timmar stilla. Masar oss gärna till en stol vid ett matbord, eller någon annanstans vi kan sitta.

Jag undrar när det naturliga springet i benen försvinner. Den där känslan som håller uppe balansen mellan vila och rörelse. För jag är säker på att vi har den. Att kroppen strävar efter att må bra och söker vila när det är dags och rörelse när det är dags för det. Men i dag har många tappat bort ”rörelseknappen”. Det är bara viloläget som står på. Hela tiden. Vi vilar och vilar. Och trötta söker vi ännu mera vila.

Många tonåringar gör samma sak. Vissa unga också. Men inte så ofta barn. Var försvinner känslan av balans? Vad är det som gör att den försvinner? Kanske att vi ”tvingar” våra barn att sitta stilla och lyssna. Samtidigt som jag tycker det är en förutsättning att kunna sitta stilla och lyssna periodvis. Så det inte finns myror i brallan hela tiden. Utan båda ska finnas. Rörelse. Vila. Gör varje sak fullt ut. Då råder balans.

Hur kan vi göra så att känslan för vad kroppen behöver kan behållas, ända upp som vuxen? Och hur kan vi göra för att stimulera de som tappat känslan att hitta den igen? Hmmm… Det tål att tänka på. Hur tänker du?

Det här inlägget postades i Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vart tog springet i benen vägen?

  1. Lauren Castiola skriver:

    This really answered my problem, thank you!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>