Dagens maträtt: giftcocktail

Ja, så har det då besannats. Misstanken att alla de konstgjorda prylar som finns omkring oss släpper gifter som vi får i oss. Och särskilt våra barn. Framför allt de små som kryper på golvet och stoppar i sig allt i deras väg. De är ju som små dammsugare. Giftdammsugare.

plastleksaker

Gifterna - främst ftalater, PCB ochparabener – får vi i oss genom mat, damm, kläder, solkräm (!), leksaker och inomhusluft. De här ämnena stör reproduktionsförmågan och försämrar spermiekvaliteten. Och tjejerna kommer tidigare i puberteten.

Vissa experter säger att det räcker för en tvååring att bli utsatt för gifter i plastskor ett par gånger för att det ska utgöra en allvarlig risk! Ett par gånger! Nu blev jag riktigt rädd.

plastsandal

Det här är bara tre gifter. Tidigare skrev jag om gifter i vår mat. Och tänk sedan på alla gifter och kemikalier som finns i schampo som luktar blommor, balsam med äppeldoft, pärontvål och hudkrämer. Lukta-gott-på-toaletten. Nya lakan och kläder…

I dag finns det riktlinjer för hur mycket gift vi maximalt tål av varje ämne SEPARAT. Men inget om hur alla dessa samverkar i den cocktail vi dagligen får i oss. Sedan tycker vi det är konstigt att antalet cancerfall ökar. Och allergier. Och astma. Och…

Näe, nu blir det till att läsa alla förpackningar även här. Och kolla alla leksaker. Och fundera på var de där feta fiskarna kommer från för de är riktiga samlare av PCB – ett gift som varit förbjudet hos oss länge men som finns kvar i naturen. Särskilt i djurkött och fisk.

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens maträtt: giftcocktail

  1. Alf Andersen skriver:

    Bra att du påpekar detta och det ser ibland ut som det är oundvikligt. Vissa saker får man kanske acceptera att de finns där utan att behöva acceptera sakerna i sig.
    The choice you have in all you do: focus on problems or demonstrate LEADERSHIP.
    Trevligt att läsa din blogg . Mvh Affe

  2. Edda Lightcap skriver:

    Some genuinely good articles on this internet site, appreciate it for contribution. ”The difference between fiction and reality Fiction has to make sense.” by Tom Clancy.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>