Margarinproducenter smörar

Att margarinproducenter lägger ned mycket tid, pengar och kraft på att få in sina produkter i livsmedelsrekommendationerna, det är ingen direkt nyhet. Likväl är det skrämmande. Aftonbladet hade en artikel om fettkriget i gårdagens tidning (lördag 28/11) och där bekräftas det som länge misstänkts.

margarin

Aftonbladet skriver bland annat att Unilever – som marknadsför bland andra Becel, Milda och Lätta – har starka band till de grupper som utreder vilka fetter som är ”nyttiga” för oss. Personer som utreder är betalda av bland andra Unilever.  Utredningen är ju köpt! Så klart de tar fram underlag och forskning som stöder margarinets varande. Korkat vore det ju annars.

WHO (world health organisation) har nu tagit gjort en stor undersökning och kommit fram till att det finns inga belägg för att fett överhuvudtaget – och mättat fett i synnerhet – ska vara skadligt. Fett är alltså inte farligt. Inte mättat fett heller. Det är inte fett som gör oss feta. Till och med WHO säger det nu.

Ändå fortsätter stora organisationer att förespråka margariner framför smör (som har mättat fett). Exempelvis AHA (American Heart Association) i USA beskyller mättade fetter att orsaka hjärt- och kärlproblem. Samtidigt är AHA kraftigt sponsrade av jätten Mazola som får en stor del av intäkterna via fleromättade fetter som just i margariner.

smör

Med margarinets intåg har vi blivit fetare och fetare. Näe, fram för naturliga produkter i form av smör. Även Bregott funkar bra eftersom det är en blandning av smör och rapsolja som gör att den är mer lättbredbar.

Läs mer intressanta kommentarer om margarin här.

Vad tror du är nyttigast/bäst för kroppen? Smör eller margarin? Mättade fetter eller fleromättade i form av exempelvis omega-6? Vad äter du?

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Margarinproducenter smörar

 1. Micke skriver:

  Naturligt är bäst och röra på sig när det gäller fetma.

 2. Erik skriver:

  Recept på bordsmargarin från Österåsens hälsohem utanför Sollefteå:

  ½ kg smör
  2 dl olja (vi använder 1,5 dl raps- och 0,5 dl olivolja i vår familj)
  4 dl vatten

  Rör ihop det till en jämn smet med matberedaren och lägg i kylen i lämplig förpackning.

 3. ANidecoursorse skriver:

  Poids est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
  https://www.cialispascherfr24.com/prix-cialis-pharmacie-grenoble/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>