Hjärtsjuka mumier

mumie 2

Inte ens egyptierna på faraonernas tid gick fria från livsstilssjukdomar. När forskare undersökte 22 mumier på Kairos Museum of Antiquities så fann man att tre av dem hade åderförkalkning och ytterligare tre led av hjärtsjukdom. Om det var det här som slutligen gjorde dem till mumier vet man inte.

mumie

Alla de som led av sjukdomarna ovan var knutna till Faraos hov eller präster eller prästinnor. Så att det var livsstilssjukdomar redan då kan man kanske misstänka. Faraos hov levde med all säkerhet ganska annorlunda än gemene man på landsbygden vid den tiden. Att de kalasade på god mat kan man nog tänka sig. Och att de kanske inte var så där himla fysiskt aktiva är också en rätt befogad tanke.  Och prästerna och prästinnorna tror jag man kan dra över samma kam.

Den äldsta mumien med åderförkalkning som man hittills hittat levde år 1530 före vår tidsräkning startade.

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>