Ångestfritt nytt år

Skippa värdelösa nyårslöften. De är mest ångestskapande. Gör så här i stället.

42-15616579

Brukar du stå där på nyårsnatten med champagneglaset i handen skrålande och skålande och heligt lova att nu, nästa år, då minsann… då ska mitt nya liv börja. Gå ned så du kommer i bröllops- eller examensklänningen/byxorna (fast det är 20 kilo sedan), börja träna(5 dagar i veckan), springa maraton (fast du inte sprungit sedan grundskolan), sluta äta godis (fast du är en inbiten godisråtta), sluta röka…

Har även du lovat saker de senaste åren, om och om igen. Fast inget har hänt ändå. Inte tusan nådde du målen. Det enda som hände var att du fick ångest. Och än en gång upptäckte att du har ”dålig karaktär” och inte kan förändra.

Så låt det här nya året börja på annat sätt. Skippa nyårslöftet.

Fundera i stället på hur du vill må om exakt ett år. Hur vill du känna dig? Det kan vara stark, energifylld, rörlig, kraftfull, smidig… Vad innebär de orden för dig? Vad ska du tillföra för att må så?

Skillnaden är alltså att du tittar på lite längre perspektiv – ett år. Du tittar på helheten i ditt liv – inte bara på antal träningspass, kilon eller vad det må vara. Du knyter en känsla till hur du vill må. Hur ska du uppleva kroppen?

Sen kommer frågan hur du ska nå dit. Vad ska du tillföra? Tillför goda vanor och byt ut de som du inte vill ha kvar mot nya.

Planera realistiskt. Oftast är det exempelvis inte realistiskt att från inaktiv börja träna 5 dagar i veckan. Starta med det lilla i vardagen. Rör dig så mycket du kan varje dag. Lägg sen till 1-2 träningspass som du GILLAR. Sök det lekfulla.

Ska du tappa kilon så sätter du upp ett årsmål. Sen bryter du ned det till hur mycket du ska ha tappat om 6 månader. Om 1 månad. Om 1 vecka.

Sen är det bara att BESTÄMMA dig för att genomföra det hela också.

Gott slut och god start på det nya året!

Det här inlägget postades i Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ångestfritt nytt år

  1. Clark Krallis skriver:

    Perfectly pent content, Really enjoyed examining.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>