Flytande socker med socker, och dricksocker

Jag brukar fundera på det här med bra vanor och att sedan verkligen själv leva efter dem.

Ta till exempel småbarnsföräldrarna som själva förespråkar naturlig mat, minska mängden socker till barnen, äta sunt för att orka. När det sedan är dags för frukosten får 6-åringen bestämma. Vad det blir? Sockrad yoghurt med ringlad honung över. Till det sockrad Proviva. Inget mer! Sen till ”skolan”.

yoggi

Vilken sockerbomb till frukost! Och inget som dämpar sockerchocken i form av grövre flingor, mjölk eller något protein typ ägg. Bara flytande socker med socker som sköjs ned med socker. När jag tar upp detta är de oförstående. Ja men annars äter hon ju inget alls. Ja, fast kanske det är bättre…?

Jag menar, om man tar sockrad fil/yoghurt och vill ha extra socker i form av honung så kan man i alla fall ställa motkrav: att barnet ska äta flingor till (osockrade så klart). Eller en grov macka. Eller ett ägg. Eller något annat som dämpar sockerbomben. Annars blir det inget extra socker över den sockrade yoghurten.

Jag tror knappast att föräldrarna själva skulle vilja äta den här frukosten. Att de skulle stå sig till  lunch. Att de skulle ha en jämn energitillförsel under förmiddagen. Ändå väljer de att ge sånt skräp till sina barn! Att inte ta ”striden”.

Ja, jag rannsakar även mig själv ofta. Vad gör jag? Hur gör jag? Vad ger jag mina barn för vanor. Man behöver inte äta sunt alltid, men oftast. Sen kan man unna sig något emellanåt.

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flytande socker med socker, och dricksocker

  1. Ulrica skriver:

    Jag håller med. På min sons skola har de sk ”sockerförbud”, och barnen får därför inte bjuda på glass och tårta när de fyller år. De serverar dock sylt till varje måltid och frukosten på fredagar består av O´boy och sirapslimpa. Då undrar man lite vad sockerförbudet innebär…

  2. Nevada Flicker skriver:

    I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>