Jordgubbssylt utan jordgubbsbitar

Ja ok, jag erkänner. Jag är en sån där gammalmodig typ som kokar min egen sylt och saftar när det finns möjlighet. Nu inför ett barnkalas bestämde jag mig för att köpa jordgubbssylt för att lägga in i tårtan. Det är ju ändå ingen som märker någon skillnad i en tårta. Och så räcker min egen sylt ända fram till sommaren då jag gör ny.

ica sylt

Jordgubbssylt utan jordgubbsbitar, läser jag. På en flaskliknande tub. Hmmm. Hur har jordgubbbitarna försvunnit? Eller har de överhuvudtaget varit där?

Vänder på förpackningen. Av innehållet är 40 % jordgubbar. Resten då? 45 % socker. Mer socker än jordgubbar! Helt otroligt. Alla ni som någon gång har kokat egen jordgubbsylt vet att det vanligen behövs mycket litet socker för att få sylten lagom söt. Mogna jordgubbar är ju så söta i sig själva. Sockret behövs mer för konserveringens skull. Så 45 % socker är ju otroligt! Dessutom finns det förtjocknings- konserverings-, surhetsreglerande- och stabiliseringsmedel. Vart tog det hederliga receptet på jordgubbar och lite socker vägen? Oj, oj säger jag. Glad att jag mest kokar allt själv.

Och så tar jag jordgubbssaft. Eller blandsaft med jordgubbssmak upptäcker jag. För det är äppel-, päron-, druv- och fläderjuice i också. Och så jordgubbsjuice. Och konserveringsmedel. Och så klart socker också.

Ska jag verkligen ge mina barn det här? Och bjuda deras kompisar på ? Kan man kalla det mat att ha på ett kalas? Känns mer som ett straff tycker jag.

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jordgubbssylt utan jordgubbsbitar

 1. Ulrica skriver:

  Usch ja, man borde nog läsa på innehållsförteckningen lite oftare…

 2. Monika Lundback skriver:

  Ja, vad ska man säga! Detta är vad många barn idag äter både hemma och i skolor….Hur många gör egen sylt hemma nu för tiden? Jag bor på landet och har turen att ha bärbuskar och jordgubbar utanför dörren och därför är det enkelt och självklart för mig att ta reda på alla bär och frysa in dessa. Men hur jälvklart är det för alla som inte har det serverat utanför dörren?
  När det sedan är dags, plockar jag fram en lagom mängd och värmer m ytterst lite socker eller inget socker alls och gör supergod sylt som hela familjen tycker om. Sedan kan man ju fråga sig om vi verkligen måste äta sylt som inte är sylt? Kan vi inte välja något annat istället?
  Det är lätt som förälder att få dåligt samvete över vad man köper hem och stoppar i familjen, jag får det varje gång jag handlar för hur medveten jag än tycker att jag är så finns det så mycket onödigt i så många livsmedel att jag t slut inte orkar läsa innehållet på allt som åker ner korgen…….

 3. admin skriver:

  Ja, det är som du säger – man får lätt dåligt samvete av att man BORDE läsa och veta allt. Jag tror det viktigaste är att börja någonstans och känna sig nöjd och stolt med det. Vad innehåller mest skräp? Vad kan jag först plocka bort för att få mest effekt?
  Så klart är det en fantastisk fördel att kunna sylta och safta själv. Som inte alla har möjlighet till. Då gäller det att fundera vad nästa bästa alternativ är. Och precis som du säger, behöver vi sylt och saft så ofta?

 4. Gertrude Hayoz skriver:

  I’d need to test with you here. Which isn’t one thing I often do! I enjoy studying a publish that may make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>