Bröd som en studsmatta

”Jamen det här brödet är ju nyttigt, det är ju mörkt”. Jag kan inte låta bli att höra vad kvinnan bredvid mig säger till sin man vid brödet i Ica. Hon klämmer på en svampig sirapslimpa utan den minsta gnutta fibrer. Nyttigt!? Ja, tänk vad ögat kan luras.

42-15200324

Sirap gör mörkt
Mörkt bröd är fiberrikt, det är liksom en grund som vi lärt oss sen barnsben. Det bakas av rågmjöl, är osötat och har ofta surdeg i sig. Men ack vad vi kan luras. I stället finns det många gummilimpor som är mörka. Där färgen kommer från sirap, inte från osötat rågmjöl. Innehållet är vetemjöl, sirap och ibland även socker. Inte mycket som dämpar sockerchocken där. Sviktande som en studsmatta.

På femte plats har vi…
Nä, se upp med gamla föreställningar. I frågasätt det som du tar för givet. Hela korn i bröd är bra. Och om vetemjöl ingår i brödet ska det komma först på femte plats i innehållsförteckningen. Och socker och sirap ska komma sist.

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bröd som en studsmatta

  1. Marybeth Ghane skriver:

    My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page yet again.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>