Inte som stavar!

Igen läste jag i en tidning om nya hantlar/handtag som ska ha samma effekt som stavar har. Men det är fel!

Med hantlar i händerna – oavsett de är fyllda med sand som rör sig eller om de är fasta – så tränas axelns framsida av vikten. Det är tungt att lyfta vikten framåt, sen håller man bara emot när armen sänks. Samma muskler som lyfter hanteln håller också emot när den sänks.

bungypump tjej

Med stavar - framför allt med de nya Bungy-pump stavarna - så tränas kroppens baksida: rygg, skuldrans baksida liksom armens baksida. Detta förutsatt att du aktivt trycker ned staven bakom kroppen när du går och inte bara släpar staven med dig.

Hantlar/handtag och stavar har olika muskelengagemang. När det gäller att öka pulsen under promenaden så funkar handvikter också.
  
Däremot bör man fundera på om man verkligen vill stärka musklerna på armens och skuldrans framsida. De är inte det som de flesta motionärer behöver. Här brukar musklerna redan vara starka, och kanske strama. Det är ryggens och skuldrans baksida som ska stärkas, och bröstet sträckas ut. Precis som vid stavgång.

Så gå inte på det som står om att handtag/handvikter ger samma effekt som stavar. För det gör de inte.

Det här inlägget postades i Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inte som stavar!

 1. BungyPump Center skriver:

  Intressant. Har länkat hit från blogglistan på BungyPump’s hemsida

 2. Martina skriver:

  Hej Katarina.
  Det är så att jag har haft din dvd, forma kroppen. Men den har tyvärr försvunnit i flytten. Tyckte den var jättre bra. Finns det någon möjlighet att kunna få den igen?

  Mvh Martina

 3. admin skriver:

  Hej Martina!
  Vad roligt att du gillar min dvd! Du hittar den på http://www.musikbutiken.se, där finns även min andra dvd med liknande träning.
  Lycka till!
  Katarina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>