Var kommer blodet från?

…röda fläckar i snön runt mig. Konstigt. Det ser ut som blod. Är det mitt blod? Jag tittar på högerhanden som är helt röd. Va? Var kommer blodet ifrån? Tänk om det är från huvudet. Där just en isklumpa landade.

Jag går mot ytterdörren och tar av mössan i hallen. Woosh säger det så strömmar det blod ned i höger öga, ner i munnen och vidare på kläder och golv. Jag rusar in på toaletten runt hörnet och försöker se var såret är men det blöder så mycket att jag inte ser något med det ena ögat. Jag blaskar på vatten. Stänker ned badrummet med blodigt vatten. Var tusan är såret??? Hur stort är det? Ett stort jack? Eller bara en liten skråma? Det kan ju blöda så hiskeligt från huvudet även om det bara är en liten skråma.

Plötsligt känner jag en reva med pekfingret. Trycker fingret hårt mot den och försöker tvätta rent ögonen så jag kan se. Ja, där var ”hålet” blödningen stoppar. Jag lyfter lite på fingret. Direkt förblindas jag av blod igen. Ok. Där är såret. Jag får klämma på det en stund till innan jag kollar.

När man blöder mycket ska man ju lägga sig ned. Men hur är det när man blöder från huvudet. Jag är ensam hemma och har ingen lust att svimma mitt i allt. Så jag sätter mig ned för säkerhets skull. Blodstänk på vår vita tapet i hallen. Hur får man bort det?

Hur jag hamnade i den här situationen? Jo, jag skulle vara ”duktig” och hacka bort is som hänger ut från vår hängränna på garagetaket. Vi skulle skotta taket på dagen och då tänkte jag förbered med att hacka bort isen. En lång pinne, stå på sidan. Det trodde jag räckte. Men när en klump satt som berget och jag tog i med allt jag hade så flög isklumpen iväg som en rekyl rakt upp. Vart tog den vägen? hann jag tänk. Duns. Landade i min panna. Jaha, det var där den var. Flinade åt mig själv för hur knasigt det blev. Det var då jag såg blodfläckarna i snön.

Efter några turer och en underbart snäll granne som körde mig till vårdcentralen (fast det blev lite fel – den var stängd igår) så blev det till slut tejp i pannan. Först ville de sy två stygn men läkaren tittade på såret, konstaterade att det är ett krossår så det blir inget snyggare ärr av stygn. Så det är bara att vänta på blåtiran som långsamt rinner ned mot ögat just nu. Och på att se hur stort ärret blir. Ett minne från min ”duktiga” lördag. Nästa gång blir det skidhjälm på när jag ska hacka is.

Det här inlägget postades i Tankar om stort och smått, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Var kommer blodet från?

  1. Maria Olsson skriver:

    Vilken tur att allt gick bra!!
    Hjälm och skyddsutrustning är bra att ha även när man ska hålla på med huset eller idrotta.
    //Maria

  2. Chloe Dulany skriver:

    I genuinely prize your work, Great post.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>