Ät enligt dina gener

Läser i dagens DN om en reporter som har provat alla dieter som finns utan att riktigt hitta rätt. Nu har hon gjort ett gentest som visar vilka förutsättningar som just hon har – hur hon tar upp fetter, förbränner fetter, hur känslig hon är för kolhydrater och liknande.

Och det är ju så rätt! Att alla är olika. Och att det inte finns råd som gäller för alla. De här testerna som hon gjorde finns ännu inte på marknaden och experterna säger att de är något opålitliga än. Att testerna är mer utprovad och finjusterade om cirka 5 år. Då blir det dags!

Och det är ju som sagt så självklart att alla inte fungerar på samma sätt. Varken med träning eller kost. Eller något annat heller.

Vad reportern fick för svar? Jo att hon var en riktig överlevare – perfekta gener om hon levt som jägar- eller samlarfolk. Bränner fett långsamt och låg ämnesomsättning. Perfekt när det var matbrist.

AUS085

Men idag blir den här överlevargenen istället en dödargen - vi kan ta död på oss själva med kniv och gaffel. Det finns ju för mycket föda omkring oss och för lite motion (naturligt sett). Så det som tidigare var en tillgång blir i dag en last. I alla fall här hos oss i västvärlden. I många andra länder är överlevargenen fortfarande en överlevargen. Perfekt att ha för att orka med.

Det här inlägget postades i Hälsa, Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ät enligt dina gener

  1. Hershel Gentili skriver:

    It is in reality a nice and helpful piece of information. I?¦m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>