Köttklister förbjuds

Köttklistret, som EU-kommissionen godkände i februari, förbjuds nu av Europaparlamentet. Köttklistret, som heter trombin, skulle göra det möjligt att klistra ihop många småbitar av kött  till ett enda stycke. Idag pressas småbitar ihop till exempelvis skinka, men då ser vi konsumenter i alla fall att det är många småbitar som ligger där bredvid varandra. Trombinet smälter samman bitarna så att det för ögat ser ut som en stor köttbit.

Europapartlamentet ansåg att köttklistret med stor sannorlikhet vilseleder konsumenter och förbjuds därför. Dessutom ger de många små bitarna stor yta för bakterier – som salmonella – att föröka sig på. De kan dessutom leva utan syre.

j0438778

Så nu blir det bakläxa för EU-kommissionen. Heja alla lobbyister som har lyckats få politikerna att ändra åsikt. Bra jobbat!

Det här beslutet kan även medföra att andra ämnen och tillsatser i vår föda förbjuds. Alla tillsatser som godkänns inom EU ska innebära en fördel för konsumenten. Jag önskar att de skulle titta på fördelarna med transfetterna – och väga upp dem (utseende, konsistens, hållbarhet) med nackdelarna som är vida större.

 

Bra jobbat alla lobbyister som fått fram det här beslutet!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Köttklister förbjuds

  1. Candice Krebel skriver:

    Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>