Snabba kolhydrater farligare än mättat fett

Äntligen läser jag rubriken som jag så länge väntat på. På första sidan av Svenska Dagbladet idag. ”Fel kolhydrater mer skadligt än fel fetter”. Äntligen finns det en långtidsstudie som bevisar det vi redan vet. Äntligen kanske även experter och läkare kan börja ge vettiga kostråd till ”vanliga” personer. Och kanske till och med Livsmedelsverket kan börja ge vettiga kostråd som är anpassade till tiden.

En stor dansk studie har följt över 53 600 personer under 4 år och sett hur kostomläggning påverkar deras risk för hjärtinfarkt. Och i den här studien har man speciellt sett hur hälsan påverkades om personerna minskade på det mättade fettet och i stället åt kolhydrater – och framför allt snabba kolhydrater.

 j0433968

Mättade fetter har ju under årtionden fått skulden för att vara en hälsobov från våra myndigheter. ”Minska det mättade fettet” har varit slagord som många till slut trott på. Samtidigt som vi dragit ned på mättade fetter har övervikt, diabetets typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar fortsatt att eskalera. Hmmm, det kanske inte är så farligt med det mättade fettet…

Den danska studien visade att för varje 5 % som man minskade det mättade fettet – och ersatte det med snabba kolhydrater (alltså högt GI) så ökade risken att drabbas av hjärtinfarkt med 33%. Trettiotre procent! De som minskade det mättade fettet till förmån för medelhögt GI fick ingen ändring av risken alls. Och de som bytte mättat fett mot fullkornsprodukter fick en liten lägre risk.

Så vitt bröd, vitt mjöl och vitt socker är mer skadligt för hälsan än mättat fett. Så bort med onödiga snabba kolhydrater. Det borde bli Livsmedelsverkets nya slagord. Nu när det även finns större studier att luta sig mot. Vi väntar Livsmedelsverket… Eller ska det gå ännu några årtionden innan råden moderniseras?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Snabba kolhydrater farligare än mättat fett

  1. Hugh Leitz skriver:

    Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>