Klimatmärkt mat

Ja, nu finns det klimatmärkt mat i butikerna. Till en början är det kravmärkt fisk och växthusgrönsaker som klimatmärks automatiskt när de kravmärks. Även mjölk klimatmärks och här används en separat logga av svenskt sigill. Däremot kommer det ingen separat logga för klimatmärkt mat.

För att klara av kravmärkningen av de här produkterna krävs att tillverkning och transport är klimatsmart. Bland annat krävs att växthusen måste isoleras och att 80 % av bränslet för uppvärmningen är förnybart. Det gäller både för produkter odlade i Sverige och i andra länder. Alltså även för växthusodlade tomater från sydeuropeiska länder. Med andra ord kommer vi nog att se färre kravmärkta tomater i våra butiker.

Fler varor är på väg att märkas.

Härligt säger jag. Och det är nog bra att väva in klimatmärkningen i andra redan existerande märkningar. Annars blir det så långa listor på produkterna att det är svårt att hålla isär.

Samtidigt är det svårt att minnas vilka kravmärkta varor som även innebär klimatsmart. Och vilka märken som överhuvudtaget inkluderar klimattänkandet. Dedt blir helt enkelt spännande att se hur märkningen tas emot av oss konsumenter.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klimatmärkt mat

  1. Edda Lightcap skriver:

    Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>