Varför töja en muskel i taget?

Ja, just det. Varför bara töja/stretcha en muskel i taget när hela kroppen sitter ihop? Musklerna samarbetar i långa slyngor i kroppen. Musklerna binds ihop med varandra med hjälp av bindväv (fascia) som löper i hela kroppen. Allt sitter ihop.

katarina_715

Och när vi tränar utför vi ofta stora rörelser där många muskler samarbetar, precis som de gör i vardagslivet. Komplexa rörelser för musklerna samarbetar och sitter ihop. Men efter träningspasset töjer vi musklerna en och en.

Varför inte även rörlighetsträna musklerna på liknande sätt? Med rörelser i alla plan där fler muskler dras ut samtidigt? Så både muskler och bindväv blir rörlig. Det tycker jag. Så fram för mer funktionell stretching/allmän rörlighetsträning.

katarina_678

Är det då fel att stretcha en muskel i taget? Nej, inte alls. Om du vet vilka muskler som är strama och orörliga kan du töja just de. OCKSÅ. OCh komplettera med andra övningar där fler muskler och omkringliggande bindväv också töjs.

Jag pysslar med ”och-träning”. Du behöver inte byta ut allt du gör idag. Lägg till något. Växla. Variera.

 katarina_719

Du kan läsa mer om funktionell stretching i min och Joses nya bok från SISU, rörlighetsträning. Där finns även en massa bra övningar i boken, liksom på dvdn som följer med.

Plugg_rörlighet

Det här inlägget postades i Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>