Klimatsmart? Sluta kasta!

Läser Svenska Dagbladet på Finlandsbåten på väg mot semestern och blir både glad och ledsen. Glad för att ämnet äntligen tas upp. Ledsen att det är på det sättet.

Vad det handlar om? Ja, all mat som kastas. Bra mat som det inte är något fel på och som inte ens i vissa fal är gammal. Kastas direkt i soporna. Bara för att vi konsumenter ska ha de fläckfria paprikorna och äpplena. En liten skråma – näe, den lämnas till någon annan. Visst, jag är själv precis likadan. Årligen kastas tusentals ton med mat. Hemskt.

Så klart ska mat som är gammal kastas så inte någon blir sjuk. Men varför inte sälja ut maten till lägre pris innan datumet passerats. Men många butiker väljer tydligen att inte göra det. Av rädsla att det billiga priset ska smitta av sig så att konsumenterna vill ha ännu billigare. Låter som moment 22 nästan.

Så tänker jag på alla som inte anser sig ha råd att köpa dyra grönsaker och frukter och i stället hamnar i snabbmatens grepp. Tänk vad bra det vore om man kunde välja: liten skavank; billigare, tipp topp klass; dyrare. Jag tror kunderna själva är kapabla att välja. Och att de skulle det.

Och så får vi konsumenter väl stå ut med att en vara kan ta slut i hyllorna. Då slipper affärerna köpa överlager och sen bara kasta.

Jag säger: märkning, närproducerat och ekologiskt i all ära. Men sluta kasta mat så blir du mer miljövän och mer klimatsmart. Flera gånger om. Hur mycket mat kastar du själv? Som blivit gammal? Som du lagat för mycket av?

Det här inlägget postades i Hälsa, Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klimatsmart? Sluta kasta!

  1. Omar Speicher skriver:

    Keep up the excellent work, I read few articles on this internet site and I believe that your site is really interesting and has lots of fantastic information.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>