Uppbyggda löparskor verkningslösa?

Ja, en grupp brittiska forskare har under förra året kommit med den smått revolutionerande slutsatsen att skaderisken för löpare inte alls minskar om löparen har rätt utprovade skor med uppbyggd häldämpning och anti-pronationsstöd.

Efter att ha analyserat i många studier kom de fram till slutsatsen att se saknas vetenskapligt stöd för att rekommendera den här sortens skor! Samma forskare kom för flera år sedan fram till att det inte finns någon anledning till att köpa de dyraste löparskorna – eftersom de billigare hade samma komfort och dämpning.

Om de är populära bland skotillverkarna…? Gissa!

CBR002098

Studierna har visat att varken hårda eller mjuka ilägg i skorna dämpar de krafter som uppstår vid löpsteg. Och tvärt om visade det sig att skor med sämre stötupptagning minskade risken för skador! Inte ökade. Orsaken till det kan enligt forskarna vara att foten förbereder sig på en belastning genom stötarna coh därigenom spänns fotens egna muskler som avlastar lederna. När musklerna spänns minskar risken för att omkringliggande vävnader drabbas av vibrationer och samtidigt minskar belastningen på senor och leder.

Så ska alla skippa löparskorna? Eller köpa vilka löparskor som helst, oavsett fotisättning? Nja, kanske inte. De flesta motionärer som joggar rör sig så pass lite att fotens muskler inte orkar ta upp den här belastningen. De är alltså i alltför dålig form. Vi är så vana vid att gå i skor att våra fotmuskler slappnat av. Att då från en dag till en annan börja med odämpade skor är inte klokt.

Om du vill gå mot mer odämpade skor gäller det att vänja kroppen stegvis. Och att träna upp andra delar av kroppen också så du kan orka med din kropp.

Samtidigt kan vi fundera på hur vi gör med våra barns fötter. Vad händer med deras fotmuskler när de går omkring i skor hela dagarna? Så släpp fötterna fria nu under sommaren!

Läs mer om det här i tidningen Idrott och Forskning.

Det här inlägget postades i Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>