EU stoppar närproducerat

Närproducerat är något som många vill se mer av, liksom mat lagad på plats i skolor, sjukhus och äldreboenden. Men EU sätter stopp när vissa kommuner försöker ändra de gängse sätten. Och de stora grossisterna som Servera motsätter sig de nya förslagen eftersom det innebär ökad konkurrens.

Svenska kommuner som försöker satsa på närproducerad mat och på svensk standard inom djurskyddsstandard har fällts av EU domstolen. Att ha svensk kvalitet som norm är inget som borgar för bättre kvalitet är orsaken, liksom att konkurrensen hämms. OCh visst kan man förstå det. Men ska det ändå inte vara möjligt att välja närproducerat när det med för så många andra fördelar?

Vissa kommuner, som Västerås, har också försökt dela upp anbuden i flera mindre delar när det gäller upphandlingen. Att man ville dela upp anbuden i flera mindre var för att öppna upp för mindre företag att kunna vara med i processen. Mindre företag kan kanske ta vissa delar. Det är nästan bara de stora drakarna kan lägga anbud på hela processen. Men där överklagade en av de stora grossisterna, Servera, och hävdade att kravet hindrade dem från att fullt ut delta i upphandlingen. Och de fick rätt! Så då är man tillbaka på ruta ett med bara stora drakar som lagar mat centralt. Trist!

00434117

Det här är ett dilemma regelmässigt, det förstår jag. Samtidigt måste det finnas en väg där man kan tillåta även små företag att komma in och få del av kakan. Det är ju faktiskt de som ska äta maten som ska må bra och få det bästa. Och det bästa är vanligen inte att laga maten centralt och sedan frakta den och hålla den varm lång tid. Jag menar, i andra länder inbillar jag mig att det finns mycket mer lokalproducerat, som i små byar i Medelhavsländerna. Eller kanske jag är helt fel ute?

Hur som helst. Jag säger: ändra lagarna och lös problemet. Ge barn, sjuka och gamla bra mat! Och ge möjlighet för även mindre företag att komma in på marknaden.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till EU stoppar närproducerat

  1. Mathew Duchene skriver:

    Lovely just what I was searching for.Thanks to the author for taking his clock time on this one.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>