Giftigt gummigräs

Fotboll på gräs: gräslukt, utomhus, frisk luft, motion, sunt. Men näe, så är det inte! Läste just morgontidningen (ja, jag veeet att det är kväll nu men jag har liksom inte hunnit bläddra förrän nu) att konstgräs innehåller granulat av gamla återvunna bildäck. Bildäck! I sportigt gräs. Där barn, unga och vuxna springer omkring med ibland dobbar som river upp material. Hur giftigt det är? Det är ingen som vet. Men kemikalieinspektionen vill i alla fall att gummit byts ut på sikt.

j0438381

Det intressanta när jag läser Sporten i DN är att de skriver att ingen vet vem som ska kontrollera om kommunerna följer anvisningarna. Och ingen vet om något arbete har påbörjats för att ersätta gummigranulatet. Men bort ska det. För hälsovådligt är det. Frågan är bara i vilken grad. Och vem som ska göra det. Och vem som ska starta arbetet. Och vem som ska utföra det. Och följa upp det. Känns som historien om ingen och någon…

Jaha, där försvann även tanken på att fotboll är sunt för barn och unga – och för den delen vuxna med. I alla fall om man spelar på konstgräs. Och allt fler konstgräsplaner anläggs. Gräset är väl så klart lättare att skötas om det är konstgjort. Lite skit i lungorna, det får spelarna allt stå ut med…

Jag hade faktiskt inte tänkt på att det så klart även finns gifter här med. Men där ser man. Inte ens gräset som är grönt är alltid sunt.

Det här inlägget postades i Hälsa, Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Giftigt gummigräs

  1. Elton Kraszewski skriver:

    Keep working ,remarkable job!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>