Konstgjorda löv sänker stress

Att naturen har en lugnande kraft, även på den som är mycket stressad och uppjagad, det känner nog många igen. Eller i alla fall känner på sig. Det finns många studier som visar att parker har en lugnande effekt i storstaden och att barn och unga som har tillgång till natur i någon form är lugnare och har lättare för att lära.

42-16472402

På Alnarp i södra Sverige studerar man just nu bland annat hur barr och löv påverkar en stressad person. Och där ser man att lövskog verkar ha en mer lugnande effekt än barr. Ju längre en tid en person vistas i en lövskog desto större effekt på stressen. Och de som lever nära lövskog är vanligen även friskare än genomsnittet. Så frågan där blir om friska människor i större utsträckning söker sig till lövskog, eller om man blir friskare av att bo nära lövskogen. Lövskogen även har större variation än barrskogen, vilket stimulerar vår hjärna att koppla av.

CB030308

Inom forskningen finns tydligen ett namn för detta: savannteorin. Den gillar jag. Den går ut på att vår ursprungliga miljö är savannen i Afrika och att lövskog till större del påminner våra gener om detta, än vad en barrskog gör. Så när vi går in bland löven forslar vår hjärna oss tillbaka några miljoner år till en tid då vi gick och rörde oss över stora områden på savannnen.

Men än saknas konkreta bevis för vad som händer. Man kan uppfatta att puls och blodtryck reflexmässigt sänks i en lövskog.

Det intressanta är att de här studierna görs i en konstgjord skog på Lunds Universitet. Först utsätts personerna för maximal stress i ett rum, och sedan för avkoppling i en lövskog i ett annat. Det blir för krångligt att släpa ut all mätutrustning i riktiga skogen, och det blir för svårt att mäta på exakt samma sätt varje gång i naturen. Så allt görs i labbmiljö. Hmmmm. Här tror jag det finns en stoooor felkälla! Jag tror faktiskt att vår urtidshjärna känner skillnad på naturligt och fejkat. I alla fall på omedveten nivå. Konstgjort har inte alla nyanser, alla ämnen i luften, dofter, skillnad i fukt, synintryck, små detaljer. Så jag tror inte man får riktiga resultat innan man kan forska i den riktiga naturen. Vad tror du?

De här studierna har jag läst om i tidningen SkogsEko.

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>