Ljus om natten påverkar oss!

I kväll är det stjärnklart. Eller jag skymtar i alla fall något ljus där uppe på himlen. Det står stilla. Rör sig inte. Måste vara en stjärna. Och när jag tittar riktigt noga ser jag flera små ljusa prickar. Stjärnklart. Stjärnhimmel. Vilka vackra ord! Men det är inte så ofta som man ser stjärnhimlen här i stan. Längtar ut, bort från alla ljus för att kunna se dem bättre. Våra vänner stjärnorna.

När jag bodde i min timmerstuga ute på Brevikshalvön i Tyresö brukade jag på kvällarna släcka alla lampor och sätta mig på trappan insvept i en fleecefilt och titta på stjärnorna. Gärna tillsammans med min vän Helene. Och gärna då med en god whisky att filosofera över.

00438999

Men det är allt mer sällan som vi ser stjärnhimlen. Det är ljusföroreningar. Forskare har börjat intressera sig för det ständiga ljuset som pumpas ut på många ställen och sett att ljuset i alla fall påverkar fåglarna. De börjar äta mer om de blir utsatta för ljus på natten. Och då räcker det med ett sken på 5 stearinljus! De börjar äta mer. Och blir feta. Och även om de äter lika mycket som tidigare ökar risken för fetma. Kanske gäller samma för oss människor?

00438529

Mätningar tyder på att bara en halvtimme i vissa våglängder kan halvera produktionen av hormonet melatonin – som gör att vi sover. Även könshormoner och stresshormoner påverkas, liksom serotonin som brukar förknippas med depression. Både möss och hamstrar blir deprimerade om de utsätts för ljus under natten. Hmmmm… Vilka våglängder eller sånt står det inget om i artikeln i Dn Vetenskap. Jag får kolla vidare.

Forskare spekulerar i hur vi människor påverkas när vi inte längre har stjärnorna som följeslagare i livet, så som vi haft i miljontals år. Nu måste man upp i bergen på ödsliga ställen för att se vintergatans sken. Skrämmande. Ännu ett sätt som vi fjärrmar oss naturen. Och som säkert påverkar vår biologi och inneboende balans på något sätt. Och jag tror inte den påverkan är positiv.

Det här inlägget postades i Hälsa, Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ljus om natten påverkar oss!

  1. I am constantly thought about this, thankyou for putting up.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>