Träning inget skydd mot stillasittande

Tränar du regelbundet men sitter stilla långa tider på jobbet? Då kanske du ligger mer i riskzonen än den som har ett rörligt jobb och inte tränar alls! Japp, det är vad ny forskning pekar på.

Ok, vem har bäst hälsa tror du – eller rättare sagt löper minst risk att drabbas av sjukdomar:
1. En person som jobbar på fritids och rör på sig hela tiden. Utöver det tränar han inte något planerat alls.
2. En som tränar tre gånger i veckan – fast som sitter stilla hela dagarna annars.

Traditionellt har vi sagt att person nummer två har en mer hälsosam livsstil. Men nu pekar forskningen åt annat håll. Nu säger man att båda har ett riskbeteende och ett friskbeteende. Det viktiga för hälsan är att använda musklerna regelbundet under dagen. Stillasittande är farligt.

CB101416

Så det gäller att undvika muskulär inaktivitet. Inuti en muskel som inte används på länge triggas olika ämnen som kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdom.

Hur länge kan man då sitta i sträck utan risk? Forskare pratar om 3-4 timmar som max. Medan andra rekommenderar rörelse minst en gång i timmen. Och då handlar det inte om hård muskelträning utan det räcker att röra på kroppen som du gör när du går och dricker vatten, går på toa eller ställer dig upp och arbetar.

CB049547

Så fram för mer vardagsmotion! Som jag så flitigt förespråkar sedan många år. Allt är bättre än inget. Och jag säger rör dig minst en gång i halvtimmen. Yes, äntligen bevisas det genom forskning också.

Fast så förvånande är det ju faktiskt inte. Jag menar, titta tillbaka i vår historia igen. Hur ofta kunde våra jagande och samlande förfäder sitta blick stilla och slappa 6 timmar om dagen? Inte så ofta. I alla fall blev de inte så gamla då så att de kunde föra vidare sina gener.

Så även om du tränar regelbundet behöver du röra dig lite och ofta! Jaaa, vad jag älskar när forskning bevisar det självklara!

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Träning inget skydd mot stillasittande

  1. Mallie Mangan skriver:

    I am continuously browsing online for articles that can help me. Thx!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>