Ät allt du sätter på huden

Hmmm. Skulle du göra det? Äta allt du sätter på din hud? Repliken uttalades av en av mina bekanta när vi pratade om alla kemiska produkter som smink och salvor innehåller.

Det har gjorts tester av ett franskt laboratorium – Eurofin – som visar att många produkter som läppglans innehåller allergiframkallande ämnen. Regeln kan nog vara att ju mer läppglanset luktar och smakar desto mer ”skräp” i det.

clinique

Det får mig att tänka på alla unga tjejer som äter läppglans. Jag vet att det fanns ett gäng läppglansätande tjejer i min klass när jag var liten. De kunde käka upp en förpackning på någon dag. På med det på läpparna. Mmmm, jordgubbssmak. Slick, slick, slick. På med mer. Säkert finns glansätarna kvar än idag. Tänk vad mycket gifter de får i sig. Rätt in i systemet.

Ibland är jag extra glad att jag har söner. Vissa saker är i alla fall enklare då. Inget smink. Ingen speciell parfym (än). Och de bryr sig inte så mycket om att jag har bytt ut schampo och duschtvål till oparfymerade sorter med fåtal kemiska tillsatser. De tycker det är bra ändå.

De läppglans som man bör välja kommer från Clinique, Isadora, ACO och Max Factor. I alla fall enligt Eurofin. Dessa ska inte innehålla några allergener.

 hudkrämer

Ok, tillbaka till min fråga om att äta allt du lägger på huden. Hudkräm, ibland någon salva, deo. Äta? Nääeee. Men på huden lägger vi det. Huden som är ett organ som andas och tar in medel i kroppen. Och den som använder smink varje dag: rouge, puder, färgad hudkräm, concieler… oj, oj, oj…

Det här inlägget postades i Hälsa, Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ät allt du sätter på huden

  1. Micheal Coyan skriver:

    We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>