Äta sig till muskler!

Höstlovet blev sjukstuga. Men oj vad mycket jag och barnen har hunnit vara tillsammans. Bara vara. När det där vi hade tänkt göra försvann när feber och förkylning gjorde intåg.

Jag såg ett faktaprogram på Kunskapskanalen, tror jag att det var. Det handlade i alla fall om hur olika vi människor svarar på ett för högt intag av kalorier. Man lät 10 personer – eller tvingade dem rättare sagt – äta dubbel så många kalorier som de behövde varje dag under 4 veckor. Och ingen motion. De åt och åt och åt. Och åt. Någon satsade på rent fett för att trycka in alla kalorier under dagen. Uääck! Man riktigt såg hur illa han mådde när han pressade ned det. Andra försökte äta riktigt kaloristinn mat. De första dagarna var väl ok. Sen var det en plåga.

AFB054

Efter fyra veckor såg man intressanta resultat.
*Den som gått upp mest i vikt hade ökat 9,5 % av sin kroppsvikt, vilket motsvarade ungefär 6,5 kg.

*Den som hade gått upp minst hade bara ökat med 5,5% av kroppsvikten. Den här personen hade dock ökat mycket i fettprocent. Orsaken till den lilla ökningen av kroppsvikt antog man berodde på att mängden små rörelser omedvetet hade ökat, vilket förbrukade kalorier.

*En asiat var den mest intressanta. Han ökade cirka 8 % av kroppsvikten, men endast 2,4% i fettprocent! När basalämnesomsättningen undersöktes så såg man att hans hade ökat med 30 % under de 4 veckorna! Hans kropp brände alltså upp fler kalorier hela tiden. För att kunna göra detta hade han ökat sin muskelmassa. Helt utan träning! Han lagrade de extra kalorierna som muskler, inte fett.

j0438847

*Två personer orkade inte pressa ned alla kalorier, trots stränga order och att de verkligen försökte. De åt tills de kräktes men nådde ändå aldrig upp till det dagliga kalorimålet. Här antar forskarna att kroppen reagerar med att ändra hormonhalterna för att kunna behålla kroppsvikten. Hormonerna ändras så personerna börjar kräkas – allt för att hålla jämvikten.

Hur du reagerar på extra mat beror alltså mycket på reaktionerna inuti din kropp. Vissa äter glatt och lagrar det som fett. Andra ökar mängden smårörelser automatiskt. Ytterligare andra kan omöjligen äta mer än de behöver. Och de riktigt lyckliga – de lagrar kalorierna som muskler inte fett. Snacka om att kunna äta sig till muskler!

Det här inlägget postades i Hälsa, Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Äta sig till muskler!

  1. Roosevelt Dess skriver:

    I do enjoy the way you have framed this particular issue plus it really does supply me a lot of fodder for thought. Nonetheless, because of what I have witnessed, I basically trust as other reviews stack on that individuals continue to be on point and in no way get started upon a soap box associated with the news of the day. All the same, thank you for this exceptional piece and whilst I do not necessarily go along with the idea in totality, I regard your perspective.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>