Gift i apelsinjuice

Många DN läsare satte nog frukostens apelsinjuice i vrångstrupen i morse. Där publiceras en nyligen gjord studie från Eurofins laboratorium där man testade apelsinjuicer för bekämpningsmedel. Sju av åtta hade farligt medel i sig. Och alla åtta hade någon form av kemiska substanser.

FOD067

Den juice som klarade sig bäst var Brämhults färskpressade juice. Det var den enda som saknade antimögelmedlet carbendazim, som är förbjudet i Sverige sedan tio år. Mest hade God morgon färskpressade apelsinjuice.

Förvisso var halterna låga, långt under gränsvärdena som satts inom EU. Men många livsmedel innehåller låga halter av olika kemikalier och då uppkommer cocktail-risken: att många låga halter samverkar och adderas till varandra.

00405242

Att pressa juicen hemma är återigen bäst. Om du använder ekologiskt odlade apelsiner och tvättar dem noggrant innan. Sluurp!

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>