Satsa på barn och unga är budskapet

Åh vad glad jag blev när jag slog upp dagens DN debatt. Eller först blev jag bedrövad av siffrorna: ”Svenskarnas ohälsa kostar minst 120 MILJARDER per år”. Lågt räknat. I form av bland annat direkta sjukvårdskostnader och utebliven produktion. Och sen kommer allt mänskligt lidande också.

Samtidigt blev jag glad av författarna till debattartikeln: Sarah Wamala och Anita Linell. De skriver att ”den allra viktigaste insatsen för att skapa en go folkhälsa är att ge barn och unga en bra start i livet…” Jamen precis!

De konstaterar att kommunerna borde ha stort intresse i att sätta in tidiga insatser i skola och förskola, men att sådana ekonomiska argument ofta saknas. Författarna föreslår att regeringen inrättar folkhälsofonder för tidiga och långsiktiga insatser för barn och unga.

Jaa! Hoppas ansvariga lyssnar och läser. Alla med sunt förnuft vet att barnen är framtiden och att det krävs mer långsiktig satsning än de 4 år av mandatperiod som nu är intressant. Fyra år framåt. Hur kan vi visa på bäst budgetförbättring? Inte hur vi kan vinna mest folkhälsa på lång sikt. Fantastiskt förslag! Läs mer på www.dn.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Satsa på barn och unga är budskapet

  1. Cesar Modica skriver:

    I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>