Tänderna direktkopplade med hjärnan

Läser i helgens DN att tänderna är direkt förbundna med hjärnan. De är som kroppens morrhår! Och tuggummituggande ses som ren hjärngympa. Sockerfritt då så klart.

Tänk bara på det lilla barnet. Det utforskar omgivningen med händerna och med munnen. Allt ska in i munnen och undersökas. Och när vi äter något så skickas stora mängder signaler till hjärnan. Att bara knacka på en enda tand ger också upphov till en kaskad av nervsignaler har man sett när man undersöker med magnetkamera.
I ett försök fick personer tugga tuggummi, varpå inlärningsförmågan ökade!
CB107513

Tänk då på de som tappar tänderna. Mycket av signalerna uteblir. Och det verkar finnas koppling mellan att bli av med tänderna och utveckling av demens. Vissa studier tyder dock på att de som har tappat tänderna och sedan får  implantat kan förbättra både minne och inlärning.

God munhygien är även viktigt för att minska risken för olika hjärt- och kärlproblem, liksom vissa cancerformer. Ett inflammerat tandkött frisätter en mängd signalämnen som tillsammans med bakterierna sprider sig via blodet och blodomloppet. Personer med tandlossning löper 20-40 % högre risk att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt. Och kvinnor med dålig tandhälsa drabbas oftare av bröstcancer, reumatism, diabetes och graviditetskomplikationer.
Varför det är så vet man inte. Det kan ju även vara generna och/eller livsstilen som gör att man blir mer disponibel för både tandsjukdom som andra sjukdomar. Eller så kanske det är tandohälsan som ger upphov till annan ohälsa.

00316876

Så ta hand om dina tänder! Inte bara för munhygienens skull. Utan för hela kroppens skull. Tandborstning och tandråd/tandpetare är rådet som gäller än. Min pappa, som var chefstandläkare, ler nog lyckligt där uppe på sitt moln nu åt de här resultaten. Han var redan på 70-talet övertygad om att tandhälsan hade med hela kroppens hälsa att göra. Och se, så rätt han hade.

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tänderna direktkopplade med hjärnan

  1. Suzie Toomer skriver:

    I’m not sure why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>