Tidigare fetas hjärna signalerar svält

Jag skrev tidigare om hur vi reagerar olika på överätande. I samma program pratade de om när i livet som egentligen hjärnan ställer in sig på hur mycket kalorier vi behöver. Troligen sker det redan under fostertiden i mammans mage. Helt klart är att inställningen är klar redan i 3-4 års åldern.

I ett försök fick 3-4 åriga barn på en förskola äta sig mätta. De fick visa på en teckning hur magen kändes – att den var full. Därefter fick var och en en tallrik full med kex, choklad och godsaker. Vad hände?

42-17178026

Jo, vissa barn sköt tallriken åt sidan och började måla i stället. De var ju redan mätta. Andra smakade lite grann medan de ritade. En tredje grupp åt upp precis allt. Varenda smula. Dessa barn kommer troligen att få viktproblem i framtiden.

j0438746

I en annan undersökning tittade de i magnetkamera hur hjärnan reagerade på mat. Dels normalviktiga personer som ätit sig mätta. Och dels tidigare överviktiga som redan ätit tillräckligt så de borde vara mätta. Men de överviktigas hjärna beteede sig som om det var svält. Den ville ha mer. Det fanns inget stopp. Personen upplevde sig som hungrig hela tiden.

Experterna sa att personer som varit rejält överviktiga – där fettcellerna fyllts ut så mycket att de delat på sig – troligen får ställa in sig på att konstant känna sig hungriga om de vill behålla sin nya målvikt. Deras hjärna är inställd på att personen ska äta mer och upplever den nya vikten och matintaget som att det är svälttider. Intressant!

Frågan är om denna inställning kan förändras över tid. Kanske de som gått ned mycket i vikt så småningom kan ställa om hjärnan till en ny målvikt? Eller om det går att förändra med målbildsprogrammering. Jag tror att det finns många vägar att komma tillrätta med detta. Men om det visade inte programmet.

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tidigare fetas hjärna signalerar svält

  1. I just like the valuable information you provide for your articles. I’ll bookmark your weblog and check once more here regularly. I am fairly certain I will be told lots of new stuff right right here! Good luck for the following!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>