Lucka 21 – julbordets ”fasor”

Tre dagar kvar till dopparedagen. Då ska brödskivan traditionellt doppas i fettet från julskinkan. Hua vad jag rös när jag var liten åt den där dopp-i-grytan. Och senare under uppväxten när jag hysteriskt jagade kalorier och fett så RÖS jag av själva tanken: bröd i FETT! Fett var ju helt ohälsosamt på 80-talet! Huuuuu…

Men idag vet vi att kroppen behöver fett. Idag tar vi bort visst fett och ersätter det med annat. Och de flesta är nog överens om att omega-3-fetter är något som är positivt och som vi behöver äta mer av, så fet fisk är hälosamt.

FOD028

Liksom att transfetter är ohälsosamt. Transfetter – eller härdade fetter – innebär att man tar bra fetter och ändrar dem kemiskt så kroppen inte känner igen dem. Transfetter har på senare år kopplats samman med olika former av cancer och hjärt- och kärlproblem. För att inte tala om bukfetma.

Men det här med mättade fetter, dem är mer diskussioner om. Många näringsfysiologer och dietister skyr fortfarande mättat fett. Det ska inte vara bra för kroppen. Men min fråga är varför bröstmjölk då till så stor del innehåller mättade fetter? Det första som naturen har sett till att en nyfödd får – den svämmar över av mättade fetter. OM det nu vore så farligt, varför skulle naturen då erbjuda ett värnlöst barn det i den första måltiden? Orimligt!

42-15413079

Jag tror inte att mättade fetter alls är hälsovådliga. Däremot tror jag att det är hur maten processas som är farlig för kroppen. Det jag menar är att det inte är det mättade fettet i korven som är farlig, utan alla kemikalier som tillsätts för att få fram den rätta konsistensen och smaken, liksom hur korven processas. Naturligt mättat fett tror jag bara är bra för kroppen. Kom ihåg var ni läste det först (:-)).

Så på julbordet kanske det inte är så mycket fasor längre. Skinkan kanske inte är så onyttig, framför allt inte om den är ekologisk och närproducerad. Inte heller korven eller revbensspjällen. Så länge som de inte har för mycket kemikalier i sig. Kanske vi kan ta bort det dåliga samvetet från julbordets läckerheter och i stället tillåta oss att njuta.

CB068385

Vill du skippa något så är det de hållbara godsakerna som kryllar av transfetter. Och alla kemikalier som sagt. Njuta av fisk, lax, sill – perfekt! Njut av kött. Njut av godsaker i rimlig mängd.

Julen är njutning! Njut av det du äter. Och ät istället lugnt och kotrollerat så du hinner njuta.

Det här inlägget postades i Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lucka 21 – julbordets ”fasor”

  1. Simona Kleban skriver:

    I simply couldn’t depart your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide to your guests? Is going to be again incessantly in order to inspect new posts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>