Även mot lungcancer

Att regelbunden motion har positiv effekt på bland annat tjocktarmscancer och bröstcancer, det har forskningen visat länge. Här kan man se en 50 % lägre risk att drabbas. Nu visar forskningen att även risken att drabbas av lungcancer kan minska genom motion.

Främst är det konditionsnivån som kan ställas mot lungcancerrisken. De män som har medelgod kondition (syreupptagningsförmåga) löper 52 % lägre risk att drabbas av lungcancer än de som har dålig kondition. Och män med mycket god kondition löper 57 % lägre risk.

j0182523

Det här visar studier vid Cooper Clinic i Dallas där man studerat 38 000 män i åldrarna 20-84 år. Siffrorna som jag skriver om här ovan gäller efter att man räknat bort andra faktorer som ålder, rökvanor, alkohol, cancer i släkten/familjen och fysisk aktivitetsnivå.

Även den som röker minst 20 paket cigaretter kan minska risken att drabbas av lungcancer.

Men för den som vill undvika lungcancer är det absolut bästa receptet att vara rökfri. Rökning är klart den vanligaste orsaken till död i lungcancer.

Läs mer om det här , liksom en annat intressant i den mycket bra tidskriften Idrott&Kunskap. En prenumeration på den tidningen kan jag  varmt rekommendera för den som är intresserad av artiklar och information i ämnet motion.

www.idrottochkunskap.se

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>