Bilåkande och hjärt- och kärlsjukdomar

Åker du mycket bil? Då bör du se upp!

Ny forskning från University of South Carolina visar att den som åker bil 10 timmar per vecka ökar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar med 48 %! Och kombineras bilåkande med andra stillasittande aktiviteter som tevetittande eller datorjobb så ökar risken än mer.
Den som har mer än 23 timmar stillasittande aktiviteter i veckan ökar risken med 64 %, jämfört med den som bara har stillasittande aktiviteter 11 timmar i veckan.

CBR001165

Den som åker bil mer än 10 timmar i veckan har hela 82 % högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med den som sitter i bilen i högst 4 timmar i veckan.

Så minska den stillasittande tiden är helt klart ett gott råd. Och för den som måste åka mycket bil i exempelvis jobbet så är det enormt viktigt att lägga in regelbundna rörelsepauser under bilåkandet, liksom att motionera reglebundet på annat sätt. I alla fall om livet är dig kärt.

Läs mer om den här artikeln i det senaste numret av tidskriften Idrott & Kunskap.

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>