Förbud för transfett!

Ja, du läste rätt. Och det är här i Sverige som beslutet äntligen har tagits. Det var i torsdags som riksdagen bestämde att de industriellt tillverkade transfetterna ska förbjudas.

I Danmark förbjöds dessa transfetter redan 2003 men här i Sverige har Livsmedelsverket haft en passiv hållning och låtit industrin frivilligt sänka halterna. Något som väl har gått sådär. Många importerade matvaror har innehållit transfetter, fast man kanske inte alltid har kunnat se det som konsument. Eftersom fetterna varit tillåtna så har de kunnat döljas i formuleringar som delvis härdade och härdade fetter.

j0387871

De här fetterna kan finnas i exempelvis vissa kakor med lång hållbarhet, pulversåser och pulversoppor, friterad mat och importerat margarin. Men inte nu längre alltså!

Det har länge varit klart att transfetter påverkar hjärt- och kärlsjukdomar negativt. Och olika former av cancer har kunnat kopplas till fetterna. Men nu äntligen har riksdagen klivit in och tagit beslutet, som Livsmedelsverket borde ha tagit för läääänge sedan.

CB067611

Nu när transfetterna är borta så börjar kampen mot nästa grupp  livsmedel – som är lika skadliga för hjärta och kärl som transfetterna – och det är de snabba lättsmälta kolhydraterna som finns i exempelvis potatismos, vittbröd utan fibrer, vetebröd och läsk.

Det här inlägget postades i Hälsa, Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Förbud för transfett!

 1. admin skriver:

  Från Therese Lundberg:
  Jag älskar din blogg!!! tack för all kunskap, forskning och information!. Det är väldigt inspirerande!!! ha en bra dag! Kram Therese.

 2. admin skriver:

  Tack själv för fina ord! Det ger inspiration att fortsätta. Kramar Katarina

 3. Gino Niedzielski skriver:

  It is really a great and useful piece of information. I’m glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>