Träning ger smarta barn

Ja, kanske du läste rubriken i gårdagens Dagens Nyheter. På ”hjärnans dag” som det var igår, torsdag, presenterades nya forskningsrön om hur hjärnan och arbetsminnet kan påverkas positivt. Arbetsminne är det minnet som gör att vi kan hålla kvar några saker i minnet en kort stund. Att ha ett bra arbetsminne förbättrar inlärning, läsande och räknande.

Arbetsminnet tränas med fysisk aktivitet, musikutövning som att lära sig spela ett instrument, och med dataspel – då krävs visst strategiskt tänkande i dataspelet.

Att motionera regelbundet verkar vara förknippat med bättre resultat på nationella prov. Hos vuxna vet vi att flera delar i hjärnan påverkas positivt av motion, och främst då konditionsträning.

Så än en gång visar forskning tydligt på betydelsen av motion hos barn och unga. När får vi se att man tar detta på allvar i skolans läroplan och utökar mängden motion och gympa – och anpassar motionen till det barnen gillar.

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Träning ger smarta barn

  1. Marcie Akhavan skriver:

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve really enjoyed browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing on your rss feed and I’m hoping you write again very soon!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>