Bättre minne med motion

Ja visst! Det finns flera studier som visar att att minnesförmågan verkar förbättras av regelbunden motion och rörelse. Man antar att det är den ökade blodgenomströmningen i de främre delarna av hjärnan som ger dess effekter.

j0438746

Äldre kvinnor (70-81 år) bromsar inte bara försämringen utan verkar även kunna förbättra de kognitiva funktionerna (minne, uppmärksamhet, inlärning, beslutsfattande, språk, problemlösning).

Bäst effekt verkar det ha om man kombinerar olika typer av motionsformer, vilket känns rätt naturligt. Ensidig motion som är monoton ger inte samma förbättringar.

Man har även sett att kvinnor får större effekt av att kombinera exempelvis konditionsträning och styrketräning, än vad män får.

Att blodgenomströmningen ökar i hjärnans främre delar av motion är även bra ur andra perspektiv. Det är främst här som blodgenomströmningen vanligen minskar i takt med ökad ålder. Så möjligen kan motion och rörelse ha bromsande effekt på hjärnans åldrande även på andra sätt, som ett ökat arbetsminne.

Läs mer i den fantastiska skriften Svensk Idrottsforskning nr 1/2011.

Det här inlägget postades i Hälsa, Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bättre minne med motion

  1. Sirpa skriver:

    Det är jag levande bevis för! 1994 fick jag en elak virusinfektion som blev hjärninflammation och jag var borta från ”livet” många månader. Min neurolog som var en klok och påläst man uppmanade mig att börja träna kroppen för att hjärnan skulle läka lättare. Vilket jag såklart gjorde (både styrka o kondition). Annars hade jag nog väntat med det eftersom jag var så risig då, men långsamt långsamt väckte jag kroppen och därmed även hjärnan…
    Ha en skön helg! Vi har visning på huset idag, så vi har städat o fixat som galningar, men nu ska vi bara njuta. Kram

  2. Harrison Sundeen skriver:

    Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>