Varför gå i en gå-maskin när hela parken är där?

Dagens Dagens Nyheter skriver om utegym och att det svenska företaget Lappset går bra eftersom de levererar många av maskinerna och utrustningen till bland annat kommuner. Perfekt. Skoj! En kinesisk trend som de hakade på och som funkar.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är lite fånigt att ställa ut promenadmaskiner i en park. Mitt bland fina träd, härliga parkvägar, gröna gräsmattor ställer man ut en gångmaskin där du står på fotplattor och går ”i luften”. Ja, visst fyller de en funktion för de som verkligen inte kan gå på ojämnt underlag. Men har man tagit sig hela vägen till parken borde man väl kunna fortsätta promenera lite till. Och sååå ojämna är ju faktiskt inte våra vanliga parkvägar. Ofta är det ju asfalt eller grus. Om man nu inte vågar bli riktigt wild and crazy och gå BREDVID gången – i gräset! Eller ännu värre: offroad bland stock och sten…

Så klart är all rörelse bra. Så klart är det bra om någon tar bilen till den där parken och ställer sig där och traskar i luften. Men samtidigt… det är ju så konstlat och onödigt! Varför inte gå VANLIGT? När man ändå är där. Så kan även ögat få sig nya intryck under promenaden. Dessutom är vi ju faktiskt skapta för att gå på ojämnt underlag. Ojämnheten ute i skog och mark triggar de djupa lednära musklerna som i mage och rygg. Vi har ju i miljontals år gått omkring här på jorden på ojämnt underlag. Det är bara de sista 100 åren eller så som vi har börjat ha asfalt på (alltför) många ställen.

Nu låter det nog som att jag dissar utegymmen helt, men det stämmer inte. Jag tycker det är toppen att kunna träna utomhus när man vill och att kunna få lite hjälp med att belasta kroppen. Men att sätta sig i regelrätta gymmaskiner utomhus som tränar en muskel isolerat i taget. Njäe. Eller att ställa sig i gå-maskiner. Njäe. Fram för träning där kroppen används mer naturligt. Och där du samtidigt kan uppleva den fina omgivning där du befinner dig utomhus.

Det här inlägget postades i Hälsa, Motion och rörelse, Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför gå i en gå-maskin när hela parken är där?

  1. Sherril Pixler skriver:

    I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>