Fett och fettskrämd

I kväll gick ett program på SVT2 där man bland annat tittade på LCHF kosten. Själv kom jag in lite mitt i programmet, efter att ha nattat barnen. Min reaktion på det jag såg var att man pratade med ”vanliga människor” när det gällde effekten av LCHF – jag såg inte en enda expert och sakkunnig. Däremot intervjuades experter som var mot LCHF. Hur kommer det sig? Jag ska granska programmet på SVT Play också.

Samtidigt är det lite märkligt tycker med hela debatten. Så klart ska man vara nogrann med vad vi stoppar i kroppen. Men samtidigt har vi alla haft fettfobi under hela 80 och 90 talet. ALLT fett var dåligt! Allt! Nu vet vi att vissa fetter är bra – det är alla överens om. Men mättade fetter – de sägs fortfarande vara skadliga av många så kallade experter.

Om nu mättade fetter är så farliga. Hur kommer det sig då att modersmjölken till drygt 40% består av mättade fetter? Om det skulle orsaka hjärt- och kärlproblem liksom andra sjukdomar, hur kommer det sig då att naturen har komponerat modersmjölken så att den innehåller en stor del mättade fetter? Om de vore så skadliga så borde väl hela människosläktet ha dött ut av hjärt- och kärlproblem vid det här laget? Varför skulle man ge det nykläckta sårbara barnet farlig mjölk? Näe, jag tror inte naturen skulle ha gjort något sådant. Jag tror inte heller att mättat fett är farligt.

Däremot tror jag att många varor där det finns mättade fetter, som charkuterier, inte är så bra för kroppen. Men det beror inte på det mättade fettet utan på att de är så processade och innehåller vanligen ett stort antal E-ämnen – kemiska ämnen som inte är naturliga för kroppen. Dessa ställer till det, tror jag.

Så mättat fett är bättre än margariner tror jag helt klart. Jag köper gammaldags mjölk till barnen, smör eller Bregott (eller liknande) och korv med så mycket kött som möjligt och så lite E-ämnen som möjligt. Det tror jag vi mår bäst av.

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>