Hoppas fettskatten riktas

Danmark är lite coola tycker jag. De har lite nytänkande skatter. Som dessutom är tänkta att hjälpa hälsan, och det är ju toppen. Tänk om vi i Sverige också kunde lägga in sådana skatter…

Danmark har sedan tidigare en sockerskatt. Det låter kanonbra. Socker är ju en av hälsans värsta bovar och att beskatta sockrade produkter är perfekt.

Nu har de även infört fettskatt. Vad jag förstår så är den inte riktad mot speciella fetter utan alla fetter dras över samma kam. Stämmer det? Kanske du som läser detta vet.
Om en fettskatt ska införas så bör den ju helt klart riktas för att ha någon effekt på hälsan. Rikta den mot transfetter. Fast de är i och för sig förbjudna sedan länge i Danmark. Till och med vårt Livsmedelsverk har ju till slut förstått att transfetter inte är något bra. Så rikta den mot margariner och andra kemiskt framställda fetter. Och mot andra fetter som vi vet inte är så nyttiga för hälsan. Men låt smör och andra ”naturliga” fetter vara.

Om skatten ska riktas mot mättade fetter borde man välja livsmedel som har förädlats mycket, typ hårt bearbetade charkuterivaror där mängden e-ämnen liknar en lång julklappslista.

Fram för sådana skatter här i Sverige också. Men tänk först noggrant ut vad det är som man vill ska uppnås i hälsoväg. Och vad det är som ställer till med hälsobesvär.

Det här inlägget postades i Hälsa, Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hoppas fettskatten riktas

  1. Trent Awkard skriver:

    Thanks for any other informative blog. Where else could I am getting that type of info written in such an ideal means? I’ve a mission that I’m just now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>