Socker och fett som knark

Du har väl inte missat Svenska Dagbladets underbart intressanta serie om hur socker och fett påverkar vår hjärna? Du hittar den på www.svd.se

Socker och fett i kombination är som knark för hjärnan. Socker i sig påverkar hjärnan starkt, fett i sig påverkar också starkt. Och är båda finns i samma livsmedel går hjärnan i spinn! Vi vill ha meeeer!

När undersökningar gjordes på möss så blev de lika till sig och uppvisade liknande symtom på beroende av socker+fett som av kokain. Mössen kunde stå och försöka få tillgång till socker/fettblandningen i timmar! Något som de inte alls försökte när det gällde vanlig mat – inte ens när de var ordentligt hungriga.

Vår urtidshjärna letar efter socker – som visar att livsmedlet (vanligen) inte är giftig. Och fett som är fyllt av energi. Och tillsammans blir de oslagbara. Dessutom finns det ju nästan inga naturliga produkter som innehåller både fett och socker i en sådan kombination.

Lägg därtill vårt sätt att se på mat, att belöna med mat och godsaker – redan från barnsben – och att knyta vissa positiva känslor till mat och då främst skräpmat.

Mina barn brukar ibland säga: ”Mamma, varför är McDonalds straff för kroppen? Jag har glömt…” :-)
Jag brukar säga att tungan vill ha mat som McDonalds men resten av kroppen mår inte bra av det. Ibland kan man ge tungan det som den vill ha, men sedan bör man även lyssna på kroppen. Att gå på McD ofta är att straffa kroppen – den mår ju inte bra av det.

I dag får små barn cirka 25% av sitt energiintag från socker. 25 %!!! Kan det vara möjligt! Skrämmande då!

Själv försöker jag få skolan att titta på vad matsäcken bör innehålla. Att skolan kan prata med barnen om att kroppen inte mår bra om man tar med påsar med bullar, påsar med godis, cola cola och kakor som främsta matsäcksinnehåll. Det ger ju helt fel signaler: att när det är ”fest” och speciellt så fyller man magen med skräp – och socker-fett bomber. Men festen borde ju vara att man GÖR något skoj. Och att man ändå äter som vanligt.

Och visst, jag låter mina barn äta glass och pepparkakor. Men inte precis hela tiden. Och jag försöker få dem att äta sunt i grunden.

Det här inlägget postades i Hälsa, Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Socker och fett som knark

  1. Leif Gamble skriver:

    You made some first rate points there. I regarded on the internet for the difficulty and found most individuals will associate with along with your website.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>