Kväll i Åmål, och sluta jämföra dig

Gårdagskvällen tillbringades i Åmål på Kulturhuset. Jag måste ju säga att det var lite skoj att se inbjudan till föreläsningarna. Kulturhuset anordnar tillsammans med SV en rad föreläsningar under våren och jag ingår i ett hälsotema. Framsidan av foldern pryds av… mig!

Och inuti foldern finns en liten bild på självaste Stefan Holm – i form av porträttfoto. Han kommer dit om två veckor och föreläser. Oj, oj, det blir något att spara som anekdot till barnbarnen… Den största anledningen är säkert att jag skickade foton i ”rätt” storlek och format och därför pryder omslaget. Men hur som helst… skoj är det.

Fullsatt blev det och extrastolar plockades fram. En härligt tillåtande stämning, skratt, frågor och prat.

Varje gång jag föreläser så påminns jag så starkt om varför jag älskar det jag gör. Tänk att ha förmånen att dela med sig av positiva berättelser och anekdoter som kan göra skillnad för andra människors liv och hälsa. Så underbart! Vilken förmån att få vara ute och träffa folk, möta och beröra. Inspirera. Och sån härlig känsla när mötet sker und och jag kan tala direkt till de flesta – utan skyddsmurar. Det handlar – för mig – inte om att ge pekpinnar eller säga att ”så här ska du göra, MÅSTE du göra”. Jag tror alla personer inom sig bär på alla svar. Det handlar främst om att få folk att börja lyssna på sig själva och ta sig själva mer på ”allvar”, bli lite mer sunt egoistiska. Tänka på sin egen hälsa, och inte bara försöka finnas till för alla andra. Eller, som vi pratade om igår – att leva i jämförelse med andra.

Om jag hela tiden jämför mig med andra så blir jag aldrig nöjd. Jag får aldrig känslan av lycka eller hälsa. Det finns ju alltid någon som springer snabbare, springer längre, är starkare, ser bättre ut, är mer muskulös, är smalare… Om jag lever via spegling hos alla andra så tar jag kraften från mig själv, tar hälsan från mig själv.

Att någon annan springer snabbare än jag påverkar ju faktiskt inte alls mitt löptempo. Jag blir varken snabbare eller mer långsam för det. Jag springer som jag gör. Det samma gäller för mina matvanor och min hälsa. Så sluta upp coh jämföra dig, om du inte är en elitidrottare som lever på prestation. Sluta i alla fall upp med att jämföra ditt inre, ditt värde och din egen hälsa med andra. Du är du. Och det är fullt tillräckligt. Frågan är hur DU vill må i DIN kropp.

Ikväll blir det Lödöse. Välkomna kl 19 och lyssna i Lödöse museum.

Det här inlägget postades i Hälsa, Tankar om stort och smått, Teve, tidningar och annat jag gör. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>