Odlat kött är här

De första hundra bitarna av odlat kött finns nu i Holland och i oktober räknar forskargruppen med att ha fått fram kött till en  hel hamburgare. Tekniken handlar om att ta stamceller från kor och odla dem i laboratorier. Detta för att lösa den förestående ”kött-krisen” vi står inför.

Bitarna som framställs nu är 1,5 x 3 cm stora och 0,5 mm tjocka. För att få fram kött till en hel hamburgare krävs några tusen bitar och kostnaden för den första hamburgaren beräknas till 250.000 Euro.

Försöken är än så länge i startgroparna och det dröjer säkert en stund innan köttet når ut på marknaden i större mängder. Först ska man se hur köttet reagerar på bland annat salt och värme, och sedan ska man försöka få köttet mer ”kött-färgat”. Nu är bitarna vitrosa eller gulrosa eftersom de inte innehåller några blodkärl.

Forskare förutspår att vi att vår köttkonsumtion fördubblas inom de närmaste 40 åren. I dag använder vi redan mer än hälften av jordens
odlingsbara mark till köttproduktion.

Hur ställer du dig till odlat kött? Bra eller dåligt? Tar vi naturen i egna händer för mycket när vi framställer odlat kött? Eller är det räddningen för världens befolkning och liv?

Läs mer här. Innehållet är hämtat från sverigesradio.se nyhetssida

Det här inlägget postades i Mat och matvanor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Odlat kött är här

  1. I believe this website has some very fantastic information for everyone : D.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>