Gör det ont eller inbillar jag mig bara?

Jag håller som sagt bäst på att träna för mina två utmaningar i sommar (2012): Åre Extreme Challenge som jag kör tillsammans i lag med Jörgen Christensen och Jubileumsmaraton. Träningen går ok. Det är mitt vänstra knä som spökar. Patella alta är senaste diagnosen – för högt sittande knäskål. Mobilisering är det som gäller nu. Och att töja. Jag tänker på allt ”dumt” jag gjort när jag var yngre, och hur just det vänstra knäet har skadats. Hmmmm. Håller bara tummarna att skadorna inte är alltför allvarliga än så att knäet håller typ 40 år till…

Jag tycker det är knepigt det här med smärta. Själv är jag en sådan typ som kan stänga av smärtan och tänka på annat. Det går helt utmärkt vanligen. Ända tills smärtan blir helt outhärdlig. Men då är det också rätt illa.
Nu är det svårt. När jag är ute och springer mina rundor så känner jag emellanåt helt tydligt av knäet. Det nyper och jag har en känning. Men om jag då tänker på något helt annat, typ lägger allt fokus på axlarna eller nacken, då känner jag inget i knäet. Men när jag släpper fokus på axlarna så kommer knäkänslan tillbaka. Har jag bara inbillnings-ont i knäet :-) ? Det är ju så svårt att veta. Samtidigt vet jag av erfarenhet att jag är expert på att stänga av smärta och tänka på annat och inte känna något just då. Men det skadar kroppen och jag får ännu ondare efteråt.

Vad är egentligen smärta och vad är inbillad? Det är inte alltid så lätt!

Jag brukar prata om det här när jag föreläser och säga att ”lyssna inte alltför mycket på kroppen när du ska komma igång. Om du har liiiite ont i huvudet kanske du kan motionera ändå”. Det här gäller ju främst soffisar – personer som inte gör något idag och som lätt hittar på ursäkter för att slippa.

Men det där med smärta är inte lätt. Eller vad säger du?

 

Det här inlägget postades i Åre Extreme 2012, Hälsa, Motion och rörelse, Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gör det ont eller inbillar jag mig bara?

  1. Hassan Cervoni skriver:

    I visited a lot of website but I believe this one contains something special in it in it

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>