Fram för sund egoism!

Just nu sitter jag i Avesta Park och väntar att det ska bli dags att hålla föreläsningen ”Ta hand om din kropp, var ska du annars bo?”. I dag är det för Avesta Kommun som har hälsodagar. Jag hoppas det kommer många som vill lyssna, ta del, filosofera och öka motivationen att ha hand om sig själva.

Jag upplever att vi vuxna – kanske främst kvinnor – många gånger utser sig själva till att ha hand om markservicen. De tar hand om barn (även de som är vuxna fast de bor kvar hemma), hem, hushållsarbete, man, husdjur och jag vet inte allt. Så tiden att ta hand om sig själv finns inte.

Men om du inte tar hand om dig själv har du ju inte ork att ta hand om andra! Det är ju precis som vid säkerhetsföreskrifterna när man ska flyga: ta först på dig syrgasmasken själv och hjälp därefter ditt barn. Varför ? Jo, för att du ska ha ork att hjälpa barnet!

På samma sätt behöver du ta hand om din kropp och dig själv först för att orka ta hand om andra. Och för att orka ha kraft och energi till andra. Att orka ge, utan att det ska vara någon martyr-grej.

Så fram för lite sund egoism säger jag. Ta hand om din kropp: motionera regelbundet och unna dig sund mat med mycket näring (inte bara kalorier) så blir alla i din omgivning gladare.

Det här inlägget postades i Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>