Bajsdonator – ett nytt ”yrke”?

Om man blir frisk är kanske alla sätt är bra. Men tanken på att föra in någon annans avföring 1,5 meter in i sin egen tjocktarm känns ju lätt motbjudande.

Men finska forskare har upptäckt att om man för in avföring från en person med frisk mage, till en som har problem med mage/tarmar så kan den sjuka botas. Med annans bajs! Jag undrar i mitt stilla sinne hur man kom på tanken. Och vem som först fick testa…

Med några tiotal milliliter avföring följer hos friska personer några miljarder goda tarmbakterier. Och när de här snälla bakterierna hamnar i tarmen hos personer som har haft långvariga och svårbehandlade bakterieinfektioner så tar de friska bakterierna över tarmen och personen blir frisk.

Ett nytt område öppnar sig för den som är frisk och vill tjäna pengar: bajsdonator! Fast jag vet inte om man ännu får några pengar. Eller om det bara är i Finland man kör med den här behandlingen.
Men visst är det smart: behandla tarmen med kroppsegna goda bakterier. Ja, eller i alla fall kroppsegna från någon annans kropp. Men inga framställda i någon fabrik.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Det här inlägget postades i Hälsa, Tankar om stort och smått. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>