Nya träningen 1 min x 3! För vem…?

Alla verkar just nu prata om den ”nya” träningen. Att det räcker med 20 sek x 3 per tillfälle, det vill säga 1 minut per gång. Och så 3 gånger i veckan. Så på en månad blir det 12 minuter. ”Det här räcker!” basunerar tidningsrubrikerna ut. Men hur är det egentligen? Vad är det som 1 min x 3 räcker till?

Träningen som man studerat är riktigt högintensiv träning (alltså så hårt du kan) under 20 sek. Vila kort och upprepa ytterligare 2 omgångar. Totalt 60 sek. Det man har sett är att man kan få fina resultat på blodsockerhalterna, och därmed minska risken för diabetes typ 2. Dessutom kan man få effekt på syreupptagningsförmågan, förutsatt att man har de rätta generna så man kan ta upp träningen överhuvudtaget.

Högintensiv träning aktiverar en stor del av musklerna som arbetar, både långsamma och snabba muskelfibrer. Detta till skillnad från en joggingtur där man kanske bara utnyttjar 40% av muskelmassan.  Så att öka takten är bra!

Sen gör media det här till att bli den nya trenden. Att 3 minuter i veckan räcker. Och det stämmer ju. Till det som forskarna sett. Alltså positiv påverkan på blodsockerhalterna och påverkan på syreupptagningsförmågan.

Däremot har forskarna inte tittat på fettnivåerna i blodet. Och för det räcker med all säkerhet inte 20 sek x 3 eftersom det under sådana här korta intensiva träningsperioder förbrukas socker. Nästan inget fett alls. Det är tåv helt olika energisystem som arbetar. Det är därför man får fina effekter på blodsockret.

För att få bra påverkan på fettomsättningen är en promenad på minst 90 minuter mycket bra.

Sen kan man ju fundera på vad som händer med den totala energiförbrukningen under 1 minuts träning. Den är inte hög. Så det går inte att ersätta en 40 minuter löppass med 1 min snabbträning – inte när det gäller mängden kalorier som förbränns under aktiviteten. Det blir alltså svårare att tappa vikt, liksom att behålla vikten.

Sen kan man ju fråga sig vem den här typen av träning passar. Knappast en soffpotatis eller nybörjare. Då kan risken att skada sig bli rätt stor. Musklerna stärks snabbare än senorna och bindväven, vilket kan leda till överbelastning och smärta. Dessutom är träningen relativt belastande för våra system i kroppen vilket kräver en frisk person.

För den som tränar inför Marathon eller andra längre pass räcker det så klart inte heller med korta 20 sekunders intervaller. De snabba korta intervallerna tränar de snabba energisystemen. För att få bra uthållighet gäller det att maximera dessa energisystem i kroppen. Och då krävs det längre träningspass också.

Jag ser den här forskningen som bra. Den visar att det är bra att öka tempot vid träningen. Att emellanåt köra med tuffa intervaller för att aktivera större del av muskelmassan. Men forsätt samtidigt med annan motion som pågår under längre tidsperioder. Rör dig så mycket du kan i vardagen, samtidigt som du tränar annat. OCH våga öka tempot.

Vill du ser mer om denna forskning så kan du titta på svtplay.se på Vetenskapens Värld. Väl värt att se!

Det här inlägget postades i Motion och rörelse. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nya träningen 1 min x 3! För vem…?

 1. furtdsolinopv skriver:

  Hello there! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

 2. ShaylaMohsm skriver:

  Incredible update of captchas solving software ”XEvil 4.0″:
  captchas breaking of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  See you later!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>