Räkna kostnaden som vinst i stället!

I går läste jag i Metro om det ”eviga” projektet Nya Slussen här i Stockholm. Slussen ska ju byggas om och det har funnits och finns många olika alternativ och tankar om detta.

I Metro diskuterades bussarnas placering. Ett förslag är tydligen att bussarna ska placeras uppe vid Katarinaberget – vid garaget – och inte nere vid ”kajen” som nu. En person intervjuades och kom fram till att samhället skulle förlora en massa tid i och med ett sådant förslag för varje person måste gå 10 minuter för att komma mellan tunnelbana och buss. Och tio minuter två gånger om dagen multiplicerat med alla arbetsdagar under ett år blir många timmar.

Men tänk tvärt om i stället! Tänk hur mycket fin vardagsmotion man erbjuder de som åker kommunalt i stället. 20 minuter om dagen, uppdelat på två tillfällen. Tänk på alla sköna minuter och timmar under ett helt år. Som man får ”på köpet”.

Varför se den korta gå-sträckan som något negativt – som en kostnad för samhället? Det är ju en vinst! Tänk vilka vinster promenaderna gör för människorna och för hela samhället. Vi vet ju att stillasittande är livsfarligt och ökar risken för flera välfärdssjukdomar.

Kanske kan man minska risken för regn på något sätt genom att sätta tak eller göra gångar/korridorer? Och så klart ska det finnas hissar för de som behöver det. Men vad är problemet för friska personer som kan gå? Att få gå en kort sträcka varje dag?

Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>